Tweedehands caravan kopen

Wilt u ook een eigen caravan maar vindt u de investering in een nieuwe caravan te hoog? Dan is een gebruikte caravan de perfecte oplossing. Uiteraard een stuk goedkoper maar bij een juiste keuze biedt deze hetzelfde plezier. In dit artikel kunt u alles lezen over hoe je slim een gebruikte caravan aanschaft en op welke punten je moet letten.

 

Waar koop je een gebruikte caravan?

Gebruikte caravans heb je in alle soorten en maten en in alle prijsklassen. U kunt kiezen voor aanschaf bij een particulier of bij een (erkend) bedrijf. Die laatste optie biedt vanzelfsprekend meer zekerheden aangezien de caravan in dat geval vaak is gecontroleerd op diverse punten. Bij Vinken Caravans in Asten vindt u een groot assortiment van gebruikte caravans die stuk voor stuk uitgebreid zijn gecontroleerd door onze technische experts. Ons officiële caravan- en camperbedrijf biedt bovendien de mogelijkheid voor inruil en financiering. Tevens zijn wij het adres voor onderhoud en reparatie en bieden we garantie. Wat uw keuze ook is, beslis nooit te snel. Een caravan kopen doe je immers ‘niet zo maar’ even!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gebruikte caravan?

Gaat u op zoek naar een gebruikte caravan, dan spelen een aantal zaken een belangrijke rol. We hebben voor u een aantal zaken op een rijtje gezet waar u in ieder geval op moet letten. Kiest u overigens voor een gebruikte caravan uit het aanbod van Vinken, dan bent u er altijd van verzekerd dat onderstaande punten bekend, gecontroleerd of gerepareerd zijn. Een geruststellende gedachte!

1. Check op vochtproblemen
Water krijgt bij een gebruikte caravan vrij spel door typische ouderdomsverschijnselen als verdroogde kitnaden, gescheurde raamrubbers of loszittende lijsten. Hierdoor kunnen wanden en vloeren last krijgen van vocht. Let hier dus goed op. Mochten de wanden en vloer zijn aangetast, dan is een vochtmeting noodzakelijk. Onze technische specialisten hebben de beschikking over de benodigde apparatuur om een vochtmeting op de juiste wijze uit te voeren. Let overigens ook op ingedroogde vochtvlekken als de caravan lang binnen heeft gestaan.

2. Controleren op schade en onderhoud
Onderwerp de complete caravan aan een kritische blik. Zo herken je zaken als deuken, scheuren, plooien in de kunststof delen of roest. Kijk ook naar scheurtjes in grote kunststofdelen zoals de voor- en achterkant en kijk of er op het dak geen kleine deukjes (hagelschade!) te zien zijn. De hoeklijsten mogen nooit beschadigd zijn omdat er anders kans is op lekkage. Werp ook een blik onder de caravan. Zitten er plooien of scheurtjes boven de deur? Dat kan slijtage aan het chassis of zelfs een doorgezakt chassis betekenen maar versleten asrubbers, overbelading of onbalans in de wielen kunnen ook de oorzaak zijn.

3. Controleer gasverbruikers
Erg belangrijk punt bij gebruikte caravans inzake de veiligheid: check alle apparaten die op gas werken zoals de kachel en het gasfornuis. Controleer de apparaten op de juiste werking van de ontsteking. Check of de gastoevoer automatisch afslaat (thermokoppel) indien de vlam uitwaait. Controleer ook of de koelkast werkt (op 230 V en op gas). Gecertificeerde caravan- en camperbedrijven zoals Vinken controleren deze zaken tijdens een uitgebreide controlebeurt conform BOVAG-richtlijnen voordat de caravan wordt aangeboden.

4. Controleer de banden en meer technische zaken
Ziet u droogtescheurtjes op de banden, dan moeten deze beslist worden vervangen. Het loopvlak van de banden is immers het enige contact met de weg. Zeer belangrijk dus dat de banden van een (beladen) caravan in perfecte conditie verkeren. Andere zaken waar je op moet letten zijn de handrem, oplooprem, neuswiel, koppeling en de werking van de uitdraaisteunen.

5. Controleer het ‘papierwerk’
Controleer altijd of het chassisnummer van de caravan correspondeert met het kentekenbewijs. Het chassisnummer is een unieke identificatiecode van de caravan en staat meestal op de rechterkant van de chassisbalk. Op het kentekenbewijs staat ook de datum waarop de caravan op kenteken is gezet. Bij caravans hoeft dit overigens niet dezelfde datum te zijn als het modeljaar van de caravan. Een belangrijk punt bij het maken van de juiste keuze voor een gebruikte caravan, is dat deze past bij uw auto. Belangrijk hierbij is het maximale trekgewicht van uw auto. De ANWB heeft daarvoor een eenvoudige tool ontwikkeld, de rekentool ‘caravantrekker’. Hiermee kunt u heel snel zien welke caravan uw auto kan trekken. Selecteer uw auto en bekijk welke caravan het beste bij uw auto past.

Waarom kiezen voor een gebruikte caravan bij Vinken?

Het occasionaanbod van Vinken bestaat uit een groot aantal caravans en campers die voordat wij ze te koop aanbieden, een grondige check hebben gehad op alle bovenstaande punten. Wij willen immers aan u een caravan aanbieden die door de vingers van onze vakbekwame monteurs zijn gegaan en daarna dus 100% veilig zijn. De standaard controle is bij Vinken volgens de BOVAG-norm met daar bovenop de jarenlange Vinken ervaring. Hierdoor kunnen wij u met een gerust hart vertellen dat u met een gebruikte caravan van Vinken kiest voor gecontroleerde kwaliteit waarbij u niet voor verrassingen komt te staan. Bij ons kunt u zelfs voor een speciaal afleverpakket kiezen waarbij wij alles in, aan en op de caravan controleren en zaken vervangen of herstellen daar waar dat nodig is.

Wij nodigen u graag uit om u eens vrijblijvend voor te laten lichten wat wij allemaal voor u kunnen betekenen en wat wij onder kwaliteit verstaan. Nieuwsgierig naar ons aanbod? Bekijk dan ons volledige aanbod caravan occasions op de website of kom bij ons langs in Asten!

Laatste nieuws

Vragen of advies nodig?

Neem contact met ons op of bel 0493 – 69 61 55

Naar contact